Zapraszamy naszych podopiecznych do kontaktu z dietetykiem, technologiem żywności
mgr inż. Anetą Falczyńską
w każdą środę od godz. 17.00 w siedzibie Fundacji "Nowa Nadzieja" w Kaliszu, ul. Skalmierzycka 10.
Zapisy na wizyty: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie obsługi JavaScript.; 693 887 884
Robiąc standardowe wyniki badań dzieciom z autyzmem często wynika nich, że nasze dziecko jest zdrowe i nie należy dopatrywać się u nich żadnych reakcji alergicznych. Jednakże standardowymi testami alergicznymi, badania z krwi lub moczu nie jesteśmy w stanie potwierdzić reakcji alergicznych, które maja bezpośredni związek z układem trawiennym dziecka z autyzmem co przekłada się na specyficzne dolegliwości. Często jedyną możliwością wykonania specjalistycznych badań są Niemcy bądź USA.
Bardzo często jest tak, że dopiero wprowadzenie zmian w żywieniu, ochronie zdrowia, suplementacji, pokazuje widoczne zmiany w funkcjonowaniu dzieci z autyzmem. Naukowcy badający zagadnienia nieprawidłowego trawienia białek przez osoby z autyzmem i tendencję do zachorowań na Candidę, zalecają dzieciom z autyzmem w zależności od schorzenia diety eliminacyjne(dietę pozbawioną glutenu, kazeiny lub cukru) lub diety rotacyjne. Jeśli nasze dziecko nie ma jeszcze wykonanych badań które potwierdzą nietolerancje mleka i glutenu, powinno się wprowadzić dietę bezmleczną i bezglutenową. Dieta ta z cała pewnością przyniesie wiele korzyści. Wprowadzenie powyższych diet jest sprawą zasadniczą w leczeniu biomedycznym dzieci z autyzmem.
Jak to działa?
Nasze pożywienie to witaminy, cukry, tłuszcz, minerały i białka. Dopiero proces degradacji który zaczyna się w ustach a kończy w jelicie, powoduje że są one przyswojone przez każda komórkę naszego ciała. Część z tych substancji można określić jako proste a inne jak choćby białka jako złożone molekuły, które dopiero odpowiednie enzymy rozkładają na części proste aby mogły być one wchłonięte i przetransportowane do naczyń krwionośnych.
U znacznej większości dzieci z autyzmem występuje niedobór enzymu rozkładającego białka, szczególnie białka zawartego w mleku(kazeina) i zbożu (gluten). I tu rzeczą naturalną powinno być wprowadzenie diety bezmlecznej i bezglutenowej.
W produktach mlecznych problemem jest kazeina , która jest proteiną mleka a nie laktoza, która jest cukrem. Jeśli chodzi o gluten to należy wykluczyć z diety wszelkie zboża, pszenicę, żyto, jęczmień i owies. Jednym ze sposobów rozpoczęcia diety bezglutenowej i bezmlecznej jest stopniowe wykluczanie produktów mlecznych a następnie wyeliminowanie glutenu.
Przygotowanie siebie i dziecka do wprowadzenia diet, można podzielić na etapy.
1. Poświęcenie czasu na zaplanowanie zmian; nie będzie to jednorazowy wysiłek, istnieje konieczność planowania w długiej perspektywie czasowej
2. Opracowanie szczegółowej listy sytuacji związanych z jedzeniem i ryzyka oraz pokus
3. Stworzenie grupy wsparcia: rodzina, lekarze, sprzedawcy, właściciele restauracji , przyjaciele.
4. Jasne określenie potrzeb.
5. Nigdy nie przestawaj sprawdzać etykiet: producenci zmieniają skład
6. Nie jedz produktów o nieznanym składzie
7. Przynoście ze sobą własne jedzenie
Jak wystartować z dietą – etap przygotowania
1. postaraj się o wsparcie medyczne, co najmniej poinformuj lekarza i terapeutów o przejściu na dietę,
2. przygotuj siebie – nastaw się, przygotuj na porażki i trudności i uzbrój w cierpliwość,
3. przemyśl jakie produkty – substytuty będą ci potrzebne, zrób listę rzeczy które je aktualnie Twoje Dziecko – poszukaj substytutów,
4. przygotuj miejsce w kuchni, jadalni, do przechowywania i przygotowywania, przygotuj sprzęt kuchenny,
5. zakupy – większe, zaopatrz się w produkty, które mają długą datę przydatności do spożycia,
6. przygotuj sobie przepisy.
Jak wystartować z dietą – etap wdrażania
1. zdecyduj czy eliminujesz wszystkie produkty od razu, czy usuwasz je z diety etapami (czas diety liczymy od momentu usunięcia WSZYSTKICH produktów alergizujących),
2. poinformuj wszystkich z otoczenia Twojego i Twojego Dziecka o wprowadzeniu diety, przygotuj wskazówki dla osób, które są w jakimś stopniu odpowiedzialne za żywienie,
3. poproś o pomoc i wsparcie,
4. zrób schemat przygotowywania posiłków (najpierw dla dziecka, potem dla reszty rodziny, myj ręce!)
Musimy przygotować się na to że początki mogą być trudne. Dziecko może być niespokojne co więcej zdradzać symptomy podobne do tych, jakie mają ludzie po odstawieniu narkotyków (należy pamiętać, że peptydy powodują uzależnienie).
PRODUKTY DOZWOLONE W DIECIE BEZGLUTENOWEJ I BEZMLECZNEJ
Ziemniaki w każdej postaci, frytki, ziemniaki pieczone, bez panierki, zupy i chleby przygotowane na bazie mąki ziemniaczanej.
Mleko migdałowe, ziemniaczane i ryżowe.
Olej kokosowy jako substytut masła
Świeże warzywa
Świeże i suszone owoce (jeśli dziecko jest bardzo nadpobudliwe należy unikać bananów, jabłek, melonów i migdałów)
Chrupki kukurydziane naturalne i niesłodzone bez dodatku masła
Ryż w każdej postaci, najlepiej integralny, mąka ryżowa.
Kukurydza w każdej formie: placki kukurydziane, tosty, zupy i chleby kukurydziane z dodatkiem skrobi kukurydzianej.
Większość orzechów (jeśli nie występuje uczulenie)
Świeże mięso i kurczaki (należy unikać ryb i owoców morza ponieważ zawierają duże ilości rtęci oraz kiełbas)
Jajka i majonez (jeśli dziecko nie jest uczulone)
Fasola, bób, groch i soczewica.
Amarantus
Sorgo
Tapioka i yuka.
Kakao jeśli nie ma uczulenia
Naturalne soki owocowe (ograniczone spożycie w czasie grzybicy)
Musimy niestety pamiętać o ukrytych źródłach glutenu. Dlatego tak ważne jest czytanie etykiet!
Jeszcze jedno ważne przesłanie – NA WPROWADZENIE DIETY NIGDY NIE JEST ZA PÓZNO